Zašto trebamo jesti krastavac?
Krastavac čini 90 posto vode - hidriraju organizam, obiluje mineralima koji blagotvorno djeluju na organizam.
Sadrži velike količine antioksidansa, a njegovo detoksikacijsko djelovanje pomaže kod kamenca u bubrezima.
Obiluje vitaminima A, B i C, sadrži kalij, magnezij i silicij koji su neophodni za lijepu kožu. Niskog je glikemijskog indeksa.
Pomaže u snižavanju kolesterola, uništava bakterije usne šupljine (loš zadah i upale), jača kosu i nokte (silicij i sumpor), poboljšava pamćenje i čuva živčane stanice od posljedica starenja. Smanjuje rizik od raka dojke, maternice, jajnika i prostate Pozitivno utječe na probavni sustav te ublažava nervozu i smanjuje negativne posljedice stresa.
Sastav krastavca (100g)
Energetska vrijednost | 100g svježeg oguljenog krastavca iznosi 12 kcal / 52 kJ |
Ugljikohidrati | 2,16% |
Proteini | 0,59% |
Masti | 0,7% |