Zašto trebamo jesti tikvicu?
Pozitivno djeluje na probavni sustav, ima protuupalno djelovanje (zahvaljujući antioksidansima), bogata je manganom, vitaminom C i A, magnezijem, kalijem, fosforom i bakrom.
Pospješuje zdravlje kože i pomaže u zacjeljivanju rana (mangan je ključan u stvaranju kolagena), djeluju antikancerogeno (posebno kod muškaraca), smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara te održavaju zdravlje mozga (sjemenke tikvice obiluju omega 6 kiselinom).
Sastav tikvice (100g)
Tikvica je izvor vitamina C (17 mg), u manjoj količini sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin (B1; 0,05 mg), riboflavin (B2; 0,14 mg), niacin (B3; 0,5 mg), pantotensku kiselinu (0,15 mg), folnu kiselinu (17,4 mg), piridoksin (B6; 0,2 mg), a također sadrže i vitamin K (4,3 μg).
Svježe tikvice u 100 g sadrže 1,1 g dijetalnih vlakana, 2,2 g luteina i zeaksantina te 120 μg beta karotena.
Energetska vrijednost | 100 g sirovih tikvica s korom iznosi 16 kcal / 69 kJ |
Ugljikohidrati | 3,4% |
Proteini | 1,2% |
Masti | 0,2% |
Vlakna | 0,31 – 1,8% |
Minerali | 0,6% |