Jagoda

Zašto trebamo jesti jagode?

Pripradaju skupini najzdravije hrane za srce, vrlo su bogat izvor antioksidansa - sprječavaju prerano starenje moždanih stanica i odličan su izvor vitamina C (više od naranče!).

Poboljšavaju zdravlje krvnih žila i nadbubrežnih žlijezda, pozitivno utječu na krvna zrnca (trombocite i lipoproteine) - smanjuju rizik od koronarnih srčanih bolesti, imaju pozitivan učinak na oči - jačanje rožnice i mrežnice.

Poboljšavaju elastičnost kože i smanjuje prijevremene znakove starenja. Imaju protuupalna svojstva, bogate su vlaknima, jačaju imunitet te sadrže folnu kiselinu koja pozitivno utječe na trudnice.

Pomažu izdradnju i obnovu kostiju (magnezij), smanjuju mogućnost gubljenja kose, pojave peruti ili gljivičnih oboljenja kože glave.

Sastav jagode (100g)

Energetska vrijednost 36 kcal/100 g
Ugljikohidrati 7%
Masti 0,5%
Proteini 0,7%