Zašto trebamo jesti jagode?
Pripradaju skupini najzdravije hrane za srce, vrlo su bogat izvor antioksidansa - sprječavaju prerano starenje moždanih stanica i odličan su izvor vitamina C (više od naranče!).
Poboljšavaju zdravlje krvnih žila i nadbubrežnih žlijezda, pozitivno utječu na krvna zrnca (trombocite i lipoproteine) - smanjuju rizik od koronarnih srčanih bolesti, imaju pozitivan učinak na oči - jačanje rožnice i mrežnice.
Poboljšavaju elastičnost kože i smanjuje prijevremene znakove starenja. Imaju protuupalna svojstva, bogate su vlaknima, jačaju imunitet te sadrže folnu kiselinu koja pozitivno utječe na trudnice.
Pomažu izdradnju i obnovu kostiju (magnezij), smanjuju mogućnost gubljenja kose, pojave peruti ili gljivičnih oboljenja kože glave.
Sastav jagode (100g)
Energetska vrijednost | 36 kcal/100 g |
Ugljikohidrati | 7% |
Masti | 0,5% |
Proteini | 0,7% |