Zašto trebamo jesti rajčicu?
Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a naročito željezom. Rajčica sadrži više željeza nego piletina, riba i mlijeko.
Sadrži likopen koji usporava starenje, ima antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Prepuna vitamina C (jača imunitet), obiluje vitaminima B, E i K te potiče stvaranje karnitina koji razgrađuje masnoće i pretvara ih u energiju.
Rajčica kuhanjem ne gubi nutritivne vrijednost i potiče apetit.
Sastav rajčice (100g)
Energetska vrijednost | 18 kcal/100 g na svježeg poda |
Voda | 92-95% |
Ugljikohidrati | 1,87-9% (od toga šećeri 2,4-7%) |
Bjelančevine | 0,2-0,95% |
Masti | 0,2-0,95% |
Vlakna | 0,31-1,8% |
Minerali | 0,6% |